Recently I had an opportunity to be invited to have an amazing lunch at Le Bernardin. Needless to say that it was heavenly delicious and mind blowing. When my parents lived in NYC for many years my Dad had an office in the Radio City Music Hall building and he dined at Le Bernardin very often. I joined him a few times and I must say that this restaurant is really the best of all. They have kept its top quality for many years and it is not easy to do. This photo is the star chef and the co-owner of Le Bernardin, Eric Ripert and me. (photo by Sonam Zoksang) He is certainly a genius chef!
Since I am helping the Office of Tibet organize a private fund raise luncheon with The Dalai Lama in May at Le Bernardin I have been going to the restaurant to have meetings. One day Eric generously invited me to have a gorgeous lunch there while I was working in his office. What a lucky day it was! Thank god that I skipped my breakfast that morning. The appetizer I chose was this grilled octopus with fermented black bean sauce and pears. Oh my god, it was the best octopus that I ever had... it literally melted in my mouth like butter. I was already full with the octopus, but the black bass arrived... how could I pass this fresh master piece?
Then this first dessert arrived. There was this melting fluffy sweet cream and chocolate inside!
Did I tell you that I have two stomachs? One extra for sweets. This dark chocolate tart with peanuts and ice cream was so gorgeous. I do not have words to describe how good this piece was. I wondered if I could come back just to have this dessert with my vegetarian husband who loves chocolates as I do. The lunch took a full hour. I was planning to get a sandwich from a deli across the street and eat it in 10 minutes. What a sweet surprise, indeed!
ダライラマのアメリカ代表に頼まれて、5月にダライラマ法王とのプライベートランチョンをオーガナイズしている私です。場所はニューヨーク、いやアメリカナンバーワンとも言われるフレンチ/シーフードレストラン「ル・ベルナルダン」。ここのオーナーシェフ、エリック・リペールは私の友人でもあり、ダライラマ法王の大ファン。ランチョンがファンドレイズだと相談すると、全てをただで引き受けてくれるとのこと、、。夢のようなオファーでした。通常このレストランでパーティをすると、それはそれは高額なコストがかかるのです。ダライラマ大ファンのエリックは、「全てまかせて」と。素晴らしい!
5月とはいえ、準備は山ほどあります。何度もレストランに足を運び、打ち合わせなどをします。ある日、朝からエリックのオフィスで会議をしていた私に「ランチでも食べて来てね」とエリックが特別に私を招待してくれました。
両親がNYに長年住んでいた頃は、父のオフィスはロックフェラーセンターのラジオシティミュージックホールのビルにありました。ル・ベルナルダンに近いし、父はしょっちゅうこのレストランで食事をしていた常連でした。私も何度か父にジョインしたことがあります。
こんなに長い間、クオリティを保ちながらトップの座を維持しているル・ベルナルダン。ほんと凄いです。
特別席に坐り、まずはタコのグリル、梨と黒豆ソースのアペタイザーをいただきました。口の中でタコがとろけて、まじで人生で最高のタコグリルだと感動。クリーミーなブリオシュもここのオリジナルで、パンは控えようと思いつつ、つい平らげてしまった。そしてブラックバス。なんともフレッシュな黒鱒でした。そして登場したのが、卵の殻の中に入ったふわふわしたクリーム。チョコレートもまじっていた。それからデザート。オーマイガーです。ダークチョコレートのタルトでしたが、もう死ぬかと思うくらい美味しかった。これらの素晴らしい品々を表現するボキャブラリーを持ち合わせていない私、こめんなさい〜!
向かいのデリでサンドイッチでも買って10分ですませようと思っていたランチは一時間以上かかりました。なんてスイートなサプライズ!ありがとう、エリック!
初めまして
ReplyDeleteとても素敵ですね。
私も随分昔、こちらのランチで驚きました。
本当においしかった。
あれからニューヨークに足を運べていないのですが、
また思い出してしまいました。
素敵なつながりのあるRimaさんが羨ましいです。
本当に美味しいランチですよネ!あれからNYに行けましたか?
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