Wednesday, January 16, 2013

India in New York

 More than 80 races coexist in New York City, and one of the biggest charms about NYC is that we can enjoy each culture's authentic cuisine here. As there are many Indian immigrants in NY many different regional Indian cuisines are available. India is big. The languages, cultures, cuisines and customs are totally different throughout the regions. However, one thing you can find everywhere in India must be "chai," the Indian spiced tea. The photo above is from the tiny chai hut that I've been going for many years on Crosby Street. To be exact, it is a Pakistani deli, and they make the best chai.

80以上の人種が住むニューヨーク。それぞれの国の本場
の味が楽しめるのも、NYの最大な魅力です。インド人の移民
が多いNYでは、様々なインド料理が食べれるのです。広大な
インドでは、地域によって食文化も、言葉も習慣も違います。
でも、ひとつ共通しているのは、「チャイ」かな。これはインド中
どこででも愛されている!上の写真は、私が長年通っている
クロスビー通りにある小さなチャイ屋さん。正確に言えば
パキスタン系のお店です。ここのチャイは最高。

 This long tube is called "Dosa," and it is a typical cuisine from South India. It's a rolled crepe made with rice powder. Masala Dosa is the one with spiced potato inside. I prefer the plain dosa. At Jackson Diner in Queens, the dosa chef who has known me for many years was so happy to see me again, and kept bringing four dosas. That made me happy that I ate them all!
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これはクイーンズのインド街にあるジャクソンダイナーの
ドサ。ドサとは南インドの食べ物で、米粉のクレープです。
中にポテトなどが入ったものがマサラ・ドサ。私はこの
クレープが好きなので、いつもプレイン・ドサ。長年顔見知り
のドサシェフが、私が行くと嬉しそうに4つも続けて運んで
来てくれました。嬉しくて全部食べちゃった。

Now, this dish is called, "Pakora Curry," and it is not easy to find. Not every Indian restaurant serves this dish from Punjab region. Pakora is fried chickpeas, and they are cooked in yogurt curry. It is my favorite dish, and just to eat this I go to Queens. In Socal I have not found any restaurants that serve this specialty. I asked the owner of Jackson Diner whom I've known for many years if I could bring some back to California. "No problem!" He patted my shoulder, packed some pakora curry for me and said seriously, "Make sure to freeze them before boarding." Our long-time friendship is based on our passion for good food!

これはプンジャビ地方の一品で「パコラカレー」。これを
出しているお店は稀です。ひよこ豆のフライをヨーグルトカレー
で煮込んだもの。私はこれが大好物で、これを食べにいつも
わざわざクイーンズまで来ているのです。南カリフォルニアで
は、まだこれを出しているレストランをみつかっていません。
ジャクソンダイナーのオーナーに特別お願いして、お持ち帰り分
を用意してもらいました。長年の仲良しオーナーは、
「飛行機に乗る前にちゃんと凍らしてネ」と、彼もちゃんと
私がカリフォルニアで食べれるようにとシリアスです!

食に対する情熱がベースのフレンドシップの絆は固いものですネ。笑


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