Wednesday, February 9, 2011

Unforgettable sweets 忘れられないスイーツ




I love sweets, and I've had some amazing sweets around the world. When I close my eyes some incredible sweets come to my mind and make my mouth very watery. My number one dessert ever is the peanut chocolate tart at Le Bernardin in New York. I wrote about it before in this blog, but please allow me to repeat that this tart will make you speechless. I would fly to New York just to have this tart (actually, I will do so in spring!) and I certainly wouldn't share it with anyone!

甘いもの大好きな私は世界中で美味しいスイーツを食べて来ました。目をつむると幾つかのスイーツの思い出がよみがえり口の中がじわっとして来ます。その中でもナンバーワンは、ニューヨークのトップレストラン、ル・ベルナルダンのピーナッツチョコレートタルト。以前にもこのブログで書きましたが、再度繰り返しても良いでしょうか?このタルトを食べるとマジで絶句なんです。それほど美味しい。これを食べるだけのためにNYへ飛んでも価値あり。(まさに春には行きます〜!)そして誰ともシェアなんかしませんよ!



The next heavenly sweet that comes to my mind when I close my eyes... is the tarte tatin at Le Grenouille in New York. This is an old-school-French restaurant and so is the tarte. Mon Dieu (My God), I should say, it was the best tarte tatin ever! It was better than the ones I had in France. The restaurant is filled with beautiful flowers and it is absolutely gorgeous. I had lunch there with my father often, and the elegant owner madame used to come to our table to say "Bonjour." She looked like Sonia Rykiel, the fashion designer. I do not have the photo of the tarte, but it looked like this photo below. It is dark, rustic and dense. It is the real thing. I must have that tarte again before I die...!

目をつむって次に思い浮かぶスイーツは、ニューヨークのル・グルヌイユのタルトタタンです。ここはオールドスクールのフレンチレストランで、タルトもそう。モンデュー(マイガッド)とでも言いましょうか、もう最高のタルトタタンなのです!そう、フランスでいただいたものよりも美味しい。店内は美しい花がいっぱいで、とにかくゴージャス。よく父とここでランチをしましたが、時々、エレガントなオーナーマダムが「ボンジュール」と、テーブルまで挨拶をしに来てくれたものでした。ファッションデザイナーのソニアリキュエルにそっくりだったなあ、、。タルトの写真は無いのですが、下の写真に近いものでした。色が濃くて、ラスティックで濃厚。まさに本物。死ぬ前に絶対もう一度食べなくては、、、!




The next sweet takes me to Turkey. Have you ever heard of "Dondurma"? It is a Turkish ice cream that is very gooey and gummy. I heard that they mix gum syrups with cream so that it would not melt in the hot climate. I was obsessed with dondurma while I was there, but could not find it in the city such as Istanbul. Perhaps it is more for the tourists. Finally I found it in Cappadocia that is known as the location for the movie, Star Wars. Dondurma tasted like a regular ice cream, but it was gooey indeed. It would stretch out like a long thread. It is not something I must have again, but it was definitely a memorable one.

次の思い出はトルコ。「ドンドルマ」って聞いたことありますか?トルコのアイスクリームで、ガムのようにドロ〜っとのびるんです。暑い気候の中、アイスクリームが溶けないようにガムシロップを混ぜたと聞きました。トルコでは、このドンドルマにとりつかれていた私。イスタンブールなどの都市には全くなくて、カッパドキア(スターウオーズの舞台でも有名)でやっとみつけました。ドンドルマは普通のアイスクリームと同じ味でしたが、なめると長い糸のようにビヨ〜ンとのびるのでした。これは、どうしてもまた食べたいと思うスイーツではありませんが、強烈的に印象に残っているひとつです。



Another forgettable dessert I have ever had was the stuffed apricot in Turkey. We found this restaurant in Cappadocia one day while we were walking around the local village. It was literally someone's home, and the family served dinner at their dining room. All ingredients came from their garden. Stuffed flowers (with meat inside), stuffed eggplants, stuffed this, stuffed that. Then the dessert time came. Stuffed apricot with almond. It was unbelievable. Apricot was so tender that melted in your mouth, and the almond inside was so aromatic. I remember that I stole my husband's and ate it. I did not take any photos of that amazing apricot dish, but have found something similar. It looked like this photo below. I would go back there just to have this.

もうひとつ忘れられないデザートは、トルコでいただいたアプリコット。ある日、カッパドキアの近くの村をぶらぶら歩いている途中でみつけたレストランで食べたものです。そのお店は、まさに人の「家」で、その家族のダイニングルームでお客さんたちにディナーを提供していました。使う材料はすべてお庭で採れたものばかり。お花の中にお肉を詰めたもの、肉を詰めた茄子、あれやこれやを詰めたあれやこれや、、。そしてデザートの時間になりました。煮込んだアプリコットの中にアーモンドを詰めたもの。信じられない美味しさでした。アプリコットはとても柔らかくて口の中で溶けそう。そして中のアーモンドは香ばしくて。旦那さんの分も奪うように食べたのを覚えています。写真を撮るのを忘れてしまったのですが、よく似たものをみつけました。(下の写真)あれを食べるために又、行きたいです。




There are more unforgettable sweets in my life, so I shall write about them sometimes, but today I will stop now... because all those sweet memories are driving me crazy! (and hungry.)

まだ他にも忘れられないスイーツがあるので、また次の機会に書くことにしますが、このスイートな思い出のおかげで気が狂いそうになってきたので(そしてお腹も空いた)今日はもうこのへんで終わりにします!

2 comments:

  1. Thank you for sharing these around the world foods!

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  2. My pleasure, Dana! More to come...!

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