Tuesday, February 28, 2012

One of the most delicious food on Earth この世で最も美味しいもの


Can you tell what these are? They kind of look like rolled omelets, don't they? Actually, these are Khandvi, the Gujarati delicacy from India. I encountered this tasty dish last year in NYC - my best friend liz had gone to the middle of nowhere in Queens by car, and brought them back to me. She told me that there is a tiny Gujarati deli there, and since Khandvi is so popular you must call ahead and reserve some. I cannot tell you how tasty they were, and I totally fell in love with them!

Khandvi is made of chick pea flower, and it takes so much time and labor to make. I tried to make it at home once, but gave up before I began. Luckily I found an Indian shop in San Diego which sells Khandvi only on the weekends. Here, also, you must call ahead and reserve. It is a popular item, indeed!

So, I called to reserve 20 pieces, went there, bought them. As I could not wait I tasted one right away. OMG! My tongue was burning in hell!!! There were so much chilies in them that I could not eat at all... ;( My tongue was in pain, but it was more painful that I could not have any. Awww...
So my lucky husband ate them all that night.

このお料理、何か分かりますか~?卵焼きロールにも見えますよね?
実はこれ、カンヴィというインドはクジャラート地方のデリカシーで、
それはそれは美味しいんです!
一番最初にカンヴィと出会ったのは、まだつい最近、昨年のこと。
ニューヨークで、親友リズが持って来てくれたのです。一口食べて
すっかり虜に!リズいわく、クイーンズ地区の地下鉄も走ってない
ような奥地に車で行って買うんだそう。しかも、あっという間に売れ切れ
てしまうので、皆電話で予約して行くとか。
カンヴィは、ひよこ豆の粉を練って作るお料理ですが、それはそれは
手間と時間がかかります。私も自宅で作ってみようと思いましたが、
諦めました。笑

サンディエゴのインド街でもカンヴィを売っているお店を発見!
週末しか販売されないカンヴィはあっと言う間に売り切れるため、
やはりここも予約制だとか。早速20個予約して買いに行きました。
支払いをして待ちきれなくて一つ食べてみると、、、。
ひ~っ!辛いっ!
ここのは半端じゃない量のチリが入っていた!

舌もしびれて痛かったけど、それよりも残念で落ち込んだ私でした、、。
チリが苦手な私、、、。涙、涙、涙。
結局は、お家に持って帰って、旦那さんが平らげたのでした。

2 comments:

  1. 一瞬たけのこの煮付けかと思いました(笑)

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  2. そうですね!確かにタケノコにも見えますネ。笑

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